Meget mere om amning

Er det heller ikke alt du forstår?

5. september 2022

Gulsot:


Måske får du bemærkninger om, at din baby har en fin og lækker gylden kulør, og måske er der nogen der spørger ind til om din baby har gulsot.

Hvis din baby har en lækker gylden kulør, så er det ikke usandsynligt at din baby har gulsot.


Omkring 60 % af alle nyfødte får gulsot 2- 4 dage efter fødslen. Hos langt de fleste vil gulsoten aftage af sig selv og vil ikke kræve behandling.


Hvorfor får babyer gulsot?


Fysiologisk gulsot er den type gulsot som man ser hos den nyfødte og iøvrigt raske baby.

Fysiologisk gulsot opstår fordi nyfødte babyer har mange røde blodlegmer, og når de bliver nedbrudt dannes der et "affaldsprodukt" - billirubin.

Billirubinet skal udskilles af babyens krop, men da en babys organer er umodne, vil billirubinet ikke blive udskilt i samme hastighed som det dannes og det vil derfor ophobes i kroppen, og babyen vil få et gulligt skær i huden.


Hvis din baby bliver gul:


I de fleste tilfælde hvor baby bliver gul, så er der ikke behov for behandling. Det du skal være opmærksom på, hvis du kan se, at din baby bliver gul eller hvis du er er tvivl om din baby er gul (det kan nemlig nogen gange være svært at se), er om din baby bliver sløv og ikke vil spise. 

Din baby er ikke sløv fordi den sover meget. Det er normalt at en nyfødt baby sover meget, men hvis du ikke kan få din baby til at spise med passende intervaller (max. tre timer imellem måltiderne i de første dage), så er det et tegn på, at din baby er ved at blive sløvt. Det er også vigtigt, at se på om din baby har gode våde bleer. Gode våde bleer er et tegn på, at din baby får nok mad.


Husk at hvis du ligger "hud mod hud" (læs mere længere nede om alle fordelene ved "hud mod hud") med din baby, så vil din baby vågne/bliver hyppigere klar til at spise, end hvis den ligger for sig selv.



Hvordan behandles gulsot så?


Hvis der bliver behov for at behandle gulsoten, så sker det ved lysbehandling. Ved hjælp af blåt lys dannes der er en kemisk reaktion, der gør billirubinet vandopløseligt, så det kan udskilles med urinen.

I det fleste tilfælde behandles baby på hospitalet, men I nogen tilfælde er det muligt, at baby kan ligge i lys derhjemme.


Så kort fortalt..

Det er ikke ualmindeligt, at en nyfødt baby bliver lidt gul, men i langt de fleste tilfælde så klarer babys krop selv, at få udskilt billirubinen og derved komme af med gulsoten.

En hurtigere udskillelse sker, når der kommer gang i maven det vil sige når din baby får mad og det betyder: amning, amning, amning :-).

Hvis du er i tvivl om din baby sutter korrekt (læs om sutteteknik længere nede) og stimulerer din mælkeproduktion godt nok, så kan du få hjælp hos en ammevejleder eller din sundhedsplejerske.


Hvis din baby bliver så sløv, at den ikke kan vækkes til mad, så skal du kontakte læge eller sundhedsplejerske med det samme.

I sjældne kan en ubehandlet gulsot føre til skader i hjernen.


Hvis din baby er fortsat er gul efter 14 dage, så skal du altid kontakte lægen. Også selvom din baby er frisk og i god trivsel.


Kærligst 


Lone


Tlf. 22123536



29.august 2022


Hvorfor er det vigtigt, at dit barn har en god sutteteknik?


Måske oplever du, at der er meget fokus på din babys sutteteknik, og måske undrer det dig fordi du faktisk synes, at det går rigtig godt. Din baby spiser godt, øger sin vægt, tisser og har afføring svarende til alderen og du har hverken smerter eller sår på brysterne - og så er alt godt.

Måske har du hørt/læst om hvordan den rigtige sutteteknik skal se ud og lyde. Altså læberne krænget godt ud om brystet, ingen kliklyde og en perfekt formet brystvorte efter amningen. Og det er fuldstændig rigtig, sådan kan en amning være, men nogen gange kan mindre gøre det.

Det sker ofte, at jeg møder babyer og mødre der ammer, og har gjort det i lang tid, på trods af f.eks en lille kliklyd når baby sutter.


Tænk over hvad målet er med din amning. Hvis målet er at din baby bliver ernæret ved dit bryst på en rar og hyggelig måde, så kan du vist godt tjekke af på trods af, at du oplever ovenstående "skønhedsfejl"

Det er selvfølgelig vigtigt, at der ikke kommer sår på dine brystvorter, du ikke oplever smerter og, at din baby øger sin vægt.

Hvis du får sår, smerter eller din baby ikke får mælk nok (er urolig ved brystet, tisser sparsomt), så er den rigtig god id, at få din sundhedsplejerske/ammevejleder til at have ekstra fokus på sutteteknikken. Måske skal der ganske få korretioner til, at du kan amme din baby de næste 6 eller 12 måneder eller måske endda endnu længere hvis du har lyst.


Husk, at du ikke få sår på brystvorterne af at amme meget, men du kan få sår på brysterne af en forkert sutteteknik i kort tid. Men det er kun dig der kan mærke hvordan det føles.


Kærligst


Lone


Ammeliv.dk


Tlf.22123536


1. juli 2022


Får din baby nok væske i varmen?


Er du tørstig igen?



Skal du allerede have vand igen, du drak også 

vand for en time siden ?


Nej, sådan ville du jo aldrig sige til en tørstig voksen eller for den sags skyld et større barn,vel?

Så selvfølgelig skal din baby også have lov til at drikke det, der er behov for - også når det er varmt.


Når det er varmt, så får vi som regel, helt naturligt, lyst til at drikke mere. Vi føler tørst og drikker. Hvis vi ikke får væske nok, så kan vi blandt andet blive utilpasse og sløve og irritable, men hvad med din baby?


Din baby bliver også påvirket af ikke at få nok væske. Du vil typisk opleve, at din baby bliver mere urolig og søger brystet meget hyppigt.


Din mælk er sammensat således, at der er præcis de næringsstoffer i, som netop din baby har brug og størstedelen af din mælk er vand. Ca. 88 % af din mælk er vand.


Det betyder, at hvis du lader din baby komme til brystet, så snart din baby viser tegn på suttelyst, så vil din baby, ud over, at få den næring som der er behov for, også få den væske der er behov for. Det vil sige, at din baby kan få slukket sin tørst i din mælk, og der er ikke behov for at give ekstra tilskud af vand.



Afslappet i varmen.


Kærligst


Lone


Ammeliv.dk


Tlf.22123536

19. juni 2022


Jeg har faktisk lyst til at stoppe med at amme!


Har du nogensinde tænkt sådan?


Det er måske lidt underligt at skrive om at afbryde amningen, når man, som jeg gør, lever af, at vejlede om amning og alle de gode effekter der er ved amning.

Meeen skal alle mødre nu også amme?


Inden du læser videre, så vil jeg starte med at slå fast, at amning er det bedste for både mor og barn. Og en mor der ønsker, at amme sit barn, skal have al den hjælp og støtte hun har behov for, for at få et godt og rart ammeforløb.

Ligeledes skal en mor der ikke længere ønsker at amme sit barn, have al den hjælp og støtte hun har behov for, så hun kan stoppe amningen på et oplyst grundlag og ikke mindst med god samvittighed.


Jeg møder af og til mødre som er i tvivl om det er det rigtige for dem at amme deres baby. De har altid gjort dem store overvejelser inden de åbner op for deres tvivl.

Det sker ikke sjældent, at problemer med selve amningen gør, at mødre fravælger at amme og vælger at overgå til flaskeernæring. Sår og revner på brystvorterne er en af de hyppigste årsager til at mødre stopper med at amme.

Hvis baby ikke rigtig kommer i trivsel og hvis der samtidig sås tvivl om kvaliteten eller mængden af mælk, så er det heller ikke unormalt, at mødre bliver i tvivl om amning er det rigtige for dem.

Ud over de årsager, som er direkte relateret til amningen, så er der også mange andre omstændigheder der kan have indflydelse på at mødre ønsker at stoppe med at amme.

For eksempel kan en meget hård opstart både fysisk og psykisk betyde at amningen bliver så stor en belastning, så det kommer til at overskygge alt det gode ved at være blevet mor/forældre. Og så er amning måske ikke det bedste for baby og mor?

En meget hård fødsel og/eller bekymringer omkring babys helbred er noget der kan kræve så mange ressourcer, at det kan være svært, at fokusere på amningen og få den energi som amningen kræver. 

Hvis en mor har haft fysiske ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser tidligere i sit liv, så kan det også påvirke lysten til at amme sit barn.  


I mange af de årsager jeg har nævnt ovenfor, vil praktisk vejledning og støtte gøre en kæmpe forskel og amningen vil i de fleste tilfælde blive en god rar oplevelse for både mor og baby, men hvis det trods hjælp fortsat er en mors ønske, at stoppe med at amme, så er det så vigtigt at støtte op omkring dette.

At amme er et 24 timers job, hvor man aldrig ved om der kommer pauser eller hvornår pauserne kommer. Så hvis det ikke er en rar oplevelse, så vil det blive umenneskeligt hårdt, og kan have andre konsekvenser for baby, mor og resten af familien.


Noget af det jeg oplever, der gør det særlig svært for mødre der ønsker at stoppe med at amme, er andre menneskers, og ofte mødres, holdninger til amningen.

Ikke sjældent har andre mødre en meget stærk holdning til hvornår, at det er ok., at stoppe med at ammme. Og ofte kommer holdningerne og anbefalinger fra mødre på nettet.

Jeg har set mødre der skriver i en gruppe på nettet og spørger om hjælp og råd til at stoppe med at amme, da det simpelthen er for hårdt for dem at amme. I sådanne tilfælde er det ikke usædvanligt, at en flere mødre kommer med vejledning i hvordan hun bare skal bide tænderne sammen og holde ud. "Det er bare en tid du skal igennem, jeg syntes også, at det var hårdt, men jeg kom igennem - det kan du også" Sådan et svar er helt sikkert velment, men så trist og hårdt, at høre for en mor, der har gjort sig store overvejelser om, at stoppe amningen.

Jeg håber og ønsker for en mor, der står i ovenstående situation, at hun også får vejledning fra en sundhedsfaglig person for eksempel en sundhedsplejerske eller ammevejleder. Så beslutningen bliver taget på et oplyst grundlag.


Den gode mor vælger at stoppe amningen hvis omkostninger bliver for store. For eksempel hvis det påvirker relationen til baby negativt. 

Amning giver mulighed for en god og nær kontakt mellem mor og baby, men amning er ikke en forudsætning for at opnå den gode relation, og amning giver ej heller en sikkerhed for at opnå en god relation. I nogle tilfælde kan amningen stå i vejen for den gode relation i mellem mor og baby.


Er du i tvivl om hvad der er det rigtige for dig og din baby, så drøft det med din sundhedsplejerske eller en ammevejleder.

Den bedste løsning, for dig og din baby, er den du vælger med god samvittighed. 


Jeg kan hjælpe dig med amning.


Kærligst 


Lone


Ammeliv. dk


Tlf. 22123536

28 maj 2022


Hvad må jeg spise når jeg ammer?



Skrøner og gode råd i forhold til kosten er der mange af. Måske har du hørt, at du ikke må spise jordbær og chokolade, men at du tilgengæld skal drikke hvidtøl fordi det er godt for mælkeproduktionen.

Der findes også ammesstuehistorier der fortæller, at du skal drikke mælk for, at kunne producere mælk eller, at du skal spise for to for, at lave nok mælk/energi til din baby.


Intet af ovenstående er korrekt. Hvis du iøvrigt spiser en sund og varieret kost, så gør du det godt for dig selv og din baby.

Så når vi nu går en tid i møde hvor vi hver dag ser flotte røde jordbær i butikkerne, så nyd du bare jordbærene med god samvittighed -og det samme er heldigvis tilfældet med dit indtag af chokolade. Dog er det altid en god ide, at prøve sig langsomt frem med madvarer som du ikke er vant til at indtage. Hvis du oplever, at din baby reagerer med f.eks uro efter, at du har spist chokolade, så kan du holde en lille pause med chokolade inden du prøver igen. Måske er der en sammenhæng eller måske har uroen været helt tilfældig.


Smags- og duftoplevelser går fra din mad og over i mælken. Derfor vil den mad som du spiser udgøre starten til varierede smagsoplevelser for din baby.

Oplever du, at der er behov for en decideret diæt, så er det altid vigtigt, at du drøfter det med din læge.


Fisk er også en del af en sund kost til dig der ammer. Fisk indeholder blandt andet sunde fedtstoffer som er godt for din baby. Laks, sild, makrel, rødspætter, sej og torsk indeholder derfor sunde og gode næringsstoffer til dig og din baby.


Du skal dog holde igen med de store rovfisk, da de kan have et højt inhold af kviksølv. Sundhedsstyrelsen anbefaler at du ikke spiser mere end 100 gram om ugen af de store rovfisk. I kategorien store rovfisk er : Rokke, tun (bøf) gedde, aborre sildehaj oliefisk, helleflynder, sildehaj og escolar. Dåsetun kan i nogen tilfælde også indeholde større mængder kviksølv, og derfor er anbefalingen, at ammende kun indtager en dåse tun om ugen.


Og ja så er der lige det med indtagelsen af mælk og hvidtøl for at producere mælk og øge mælkeproduktionen. Du skal indtage væske, så du ikke føler tørst og iøvrigt er velbefindende ligesom du ville gøre hvis du ikke ammede. Måske har du brug for mere væske for at have det godt, men din baby får hverken mere, mindre eller bedre mælk af at du drikker meget, drikker mælk eller drikker hvidtøl. 

Mælkeproduktionen øges af hyppige amninger. Så lad din baby få fri adgang til mælkebaren, så får din baby det den har behov for.


Jeg kan hjælpe dig med amning.


Kærligst 


Lone 


Ammeliv.dk


Tlf. 22123536


Oxytocin


- Kærlighedshormonet


Oxytocin nævnes i mange sammenhænge, men hvorfor er det nu så vigtigt i forhold til fødsel og amning?


Oxytocin findes naturligt i kroppen og udskilles blandt andet ved berøring - kram, kys og sex.


Når hormonet udskilles i forbindelse med fødslen, får det livmoderen til at trække sig sammen.


I hjernen virker hormonet i et samspil med dopamin og er derved en del af beløningssystemet. Det betyder , at man bliver "belønnet" med en følelse af velvære og lykke - man bliver afslappet.

Denne afslappende og antistressende effekt gør det lettere at have fokus på baby og "være tilstede" under amningen.


I forbindelse med amning, så påvirker oxytocinet brysterne/nedløbsrefleksen ved at få mælkekirtlerne til at presse sig sammen og derved presse mælken ud.

Den øgede blodgennemstrømning i bryst og brystvorte der sker i forbindelse med oxytocinudskillelsen medfører, at mor øger sin kropstemperatur, og derved at baby der ligger "hud mod hud" kan bruge denne øgede kropstemperatur til at regulere sin egen tempereatur - altså holde varmen uden at skulle bruge egne kalorier på denne proces. Baby kan bruge sit kalorieindtag på, at vokse.


Så berøring og tæt kontakt med din baby påvirker din amning.

Du kan læse mere under indlægget om "hud mod hud.


Kærligst


Lone

Hud mod hud


Muligvis har du i forbindelse med fødslen eller i forbindelse med ammeetablering hørt, at "hud mod hud" er godt for dit barn, dig selv og amningen, men hvorfor er det nu det? 


Når dit barn lige er blevet kommet til verden, så vil det eneste kendte for dit barn være, dine lyde og dufte. De fleste nyfødte børn vil opleve at blive lagt nøgne på deres mors bryst med det samme - lige efter fødslen. Det betyder, at den første "hud mod hud" er etableret til gavn for både mor og barn.


"Hud mod hud" har gavnlige effekter for både dig og dit barn.

Når dit barn ligger på dit bryst, medfører dit barns berøring og bevægelser, at du udskiller oxytocin.


Når dit barn ligger nøgen på dit nøgne bryst, vil dit barn få en mere stabil kropstempereatur og stabil hjerte/lunge frekvens samt et højere blodsukker. Når dit barn ligger på dit bryst vil det også være mindre grædende end hvis det lå for sig selv.


Så man kan sige at dit barn stille og roligt vænner sig til et liv udenfor livmoderen.


Effekten af "hud mod hud" opleves ikke kun lige efter fødslen, men er tilstede i hele ammeperioden. Iforbindelse med udfordringer med amningen, vil du derfor ofte høre ammevejlederen eller sundhedsplejersken anbefale "hud mod hud".


Af flere årsager anbefales det ikke, at man ligger med sit barn på brystet,  hvis man selv er sovende, men dit barn må rigtig gerne, og har stor gavn af, at ligge og sove på et nøgent bryst. Når dit barn ligger og sover på dit bryst, betyder det, at når det kommer i et bevidsthedssatdie, hvor det er klar til at sutte, så ligger det allerede i duften og i nærheden af brystet og det betyder at din barn vil få flere amninger end et barn der ligger for selv. Hyppige amninger har betydning for amningen/mælkeproduktionen.


Men er det kun mor der duer? Nej der er bestemt også positive effekter ved fars tætte "hud mod hud" kontakt med sit barn.

Når et barn ligger på sin fars nøgne bryst, vil det også have en positiv effekt på barnets tempereratur. En far der ligger med sit barn på brystet vil også opleve en barn der græder mindre og det vil have en positiv indflydelse på fars følesesmæssige tilknytning til barnet.


Nogle gange vil et barn komme til verden under omstændigheder hvor der er et behov for hjælp/indgreb der overskygger behovet for fysisk kontakt/"hud mod hud". I de situationer hvor "livet" ikke starter på den måde som,  vi havde håbet på, der vil det ofte opleves som meget traumatisk. Alene det at blive adskilt fra sit barn vil opleves som traumatisk.

Når livet starter på denne måde, så vil det ikke være muligt, at ligge "hud mod hud" fra starten, men så snart barnet er klar til det, så vil det være muligt at "starte forfra" med den fysisk tætte og nøgne kontakt til barnet.


Så der kan nævnes rigtig man positive effekter af at ligge "hud mod hud", med sit nyfødte barn, men udover de fysiske gevinster du og dit barn opnår ved at ligge tæt, så skal det da fremhæves, at du nok ikke får en bedre stund med dit nyfødte barn, end når I ligger helt tæt og du både kan dufte og mærke dit barn - det er det hele værd



Jeg kan hjælpe dig med amning.


Kærligst


Lone

Kaffe og amning, hvordan er det nu med det?


Hvis du er vant til, at starte din dag med en kop kaffe, så bliver behovet sikkert ikke mindre efter, at du er blevet mor.

Manglende nattesøvn eller, hvis du er heldig så blot en afbrudt nattesøvn, kan medføre, at en kop kaffe kan virke som det eneste middel til at overleve dagen.

Men fortvivl ikke. Det er faktisk ok. for både dig og din baby, at du tager en kop kaffe.


Meeeen du kan ikke bare hælde spandevis af kaffe eller andre koffeinholdige drikke ned. Vær opmærksom på, at te og naturligvis også energidrikke indeholder koffein.


Koffein bliver udskilt i modermælken og nedbrydes kun langsomt hos baby. Særligt de første uger efter fødslen nedbrydes koffein i babys krop meget langsomt. 


Koffein i babys krop kan medføre uro, irritabilitet og søvnvanskeligheder hos baby. Præmature babyer kan være mere påvirkelige.


Hvis du du oplever, at din nyfødte baby er urolig, så kal du måske kigge lidt på dit koffeinindtag. 

Uro kan naturligvis skyldes meget andet end kaffen, men dit kaffeindtag er let at måle på, og måske er det let at ændre på :-)


Et par kopper kaffe kan de fleste mødre indtage uden, at det giver gener for baby.


Kærligst


Lone

Ammeliv.dk

Mon jeg har mælk nok?


Ovenstående spørgsmål hører jeg ofte, når jeg møder forældre, til en baby der bliver ammet.


Det korte svar er: Der kan god være perioder, hvor der er mindre mælk, og det kan  derfor godt være, at du ikke producere mælk nok lige nu.


Det gode svar er: Hvis du lige nu ikke producerer nok mælk, så er det muligt, at stimulere mælkeproduktionen, så du indenfor kort tid, og ofte uden behov for at supplere med modermælkserstatning.


Hvad skal du holde øje med?


-Virker dit barn veltilfreds?


-Vågner dit barn med hyppige intervaller og giver tegn til at have lyst til at spise?

Hyppige intervaller vil for de fleste være mindst otte gange i døgnet og meget ofte hyppigere. Du kan ikke amme for hyppigt, og det er sjældent, at en baby kan opretholde en mælkeproduktion, hvis der går mere end tre timer i mellem amningerne.


Så reager på de tidlige signaler (se tidligere indlæg) , og lad baby få fri adgang til mælkebaren.


-Hold øje med om dit barn har tissevådebleer og afføring svarende til alderen - se mere her "Tjek bleen" fra sst.




Er du i tvivl, så kan du drøfte det med din sundhedsplejerske eller med en ammevejleder.


Kærligst


Lone

Ammeliv.dk


Tlf. 2212353

Tidlige signaler



Reager på de tidlige signaler👶🏻


En baby kan ikke udsætte sine behov, og det betyder blandt andet, at når baby er sulten, så skal baby tilbydes mad👶🏻🥰

Ved at lægge din baby til brystet, ved de først tegn på sult, så opfylder du din babys umiddelbare behov for mad og tryghed, men derudover, så stimulerer du også din mælkeproduktion.


De første tegn på sult/suttelyst hos din baby er, at din baby begynder, at lave suttebevægelser med mund og tunge. Arme og ben begynder at bevæge sig og fingrene føres til munden.

Når du ser disse signaler fra din baby, så fortæller din baby dig, at det er brysttid NU!😊

Læg din baby stille og roligt til brystet, også selvom din baby er let sovende - en halvsovende baby😴, kan sagtens indtage et måltid.


Hvis babys signaler bliver overset, så vil baby reagere med først uro og klynken og tilsidst med gråd. Efter en periode med gråd, vil baby falde udmattet i søvn.


Det kan betyde, at trøster du din grædende baby med en sut, fremfor at lægge din baby til brystet, så vil et måltid blive “skubbet”, og din baby vil indtage mindre mælk over et “ammedøgn”  - og ikke mindst vil din mælkeproduktion blive påvirket.


Sååå 😊 reager på de tidlige signaler på sult❗️


Kærligst

Lone

Ammeliv.dk

Tlf.22123536

27. marts 2022

Forberedelse til amning

 

"Tillykke med graviditeten"

 

Når du har meldt ud til familie og venner, at I venter en baby, så begynder de "gode råd" at komme - også i forhold til amning.

 

"Har du tænkt dig at amme baby?"

 

- "Du kan godt glæde dig, det bliver den mest fantastiske tid i dit liv"

 

- "Åh, stakkels dig, det bliver den hårdeste tid i dit liv"

 

- "Du må hellere begynde, at hærde dine bryster nu"

 

- "Den nærhed du vil opleve til dit barn når du ammer, vil du aldrig kunne opnå til et flaskebarn"

 

- "Amningen vil ødelægge dine flotte bryster"

 

- "Forvent ikke, at du har mælk nok - det havde jeg ikke"

 

- "Jeg havde kun "skummetmælk" i brysterne, det har du måske også  kun"

 

- "I vores familie ammer vi ikke i så lang tid, så du skal ikke forvente for meget"

 

- "Det så nemt, at amme"

 

- "Det er meget nemmere med et flaskebarn, og så kan andre jo også passe baby"

 

- "Havde jeg vidst hvad jeg gik ind til, så havde jeg fravalgt amningen med det samme"

 

- "Havde jeg været bedre forberedt inden fødslen, så havde meget   nok været anderledes"

 

Ovenstående udtalelser hører mange gravide fra deres omgivelser. Alt er sikkert sagt i den bedste mening, men når man er gravid, så kan det være svært at navigere i alle de erfaringer og gode råd som både ens mor, ens veninde, ens kollega eller endda bare en fra en tilfældig bekendt som bliver facineret af den flotte runde mave.

 

De "gode råd" er oftest baseret på personlige erfaringer, og kan derfor, nogle gange, være direkte modstridende. Dette fremmer ikke et godt ammeforløb.

 

Amning er en hyppig årsag til usikkerhed hos nye forældre og usikkerhed kan medvirke til tidligt ammeophør.

 

En god forberedelse til amning vil hjælpe dig til en bedre start.

 

Jeg kan hjælpe dig.

 

Kærligst

Lone

Ammeliv.dk

Tlf. 22123536

                                                   


5. marts 2022

Brystspænding

 

                                                   

”Jeg har lige født, og jeg har alt for meget mælk”.

Dette hører jeg af og til fra de nybagte mødre jeg kommer ud til. Når mælken løber til bliver brysterne ofte hårde og ømme og det kan føles som om, at de er ved at sprænges. Det mødrene mærker er en naturlig proces i kroppen, som hos nogen kan være både ubehageligt og smertefuldt.

 

Hvad sker i kroppen, og hvordan man kan afhjælpe ubehaget/smerterne.

 

Allerede fra 16. graviditetsuge gør kroppen sig klar til fødslen og producerer råmælk. Nogle gravide vil opleve, at der kan presses lidt mælk ud af brysterne allerede inden fødslen.

 

Den første mælk der kommer kaldes råmælk/colostrum. Råmælken er gul og tyktflydende. Den er rig på kulhydrater, protein og antistoffer. Mængden af råmælk er ganske lille, men uanset mængden, så er der den mælk som din baby har brug for. Hvis din baby ikke er klar til at sutte, når råmælken kommer, så kan baby slikke mælken af brysterne eller dråberne kan opsamles og du kan give din baby dråberne i munden. Stor eller lille mængde er ligegyldig, alt er vigtigt.

 

I takt med, at mælken løber til, ændrer mælkens sammensætning sig. Mælken ændrer sig fra råmælk til overgangsmælk for til sidst at ændre sig til den blivende modermælk (den modne mælk). Den modne mælk er mere tyndtflydende og hvid. Modermælken vil i hele ammeperioden have den, for din baby, helt rigtige sammensætning og tilpasse sig din babys behov for næring.

 

Når mælken løber til mellem to og seks dage efter fødslen, så fyldes brysterne og de bliver tunge og hævede. Mælkeproduktionen stiger hurtigt i de første dage efter fødslen og den hurtigt stigende mælkeproduktion forudsætter, at blodgennemstrømningen i brysterne øges. Den forholdsvis store mælkeproduktion (fra ingen produktion til en mængde der kan mætte baby) medfører, at  mælken ophobes i mælkekirtlerne og presser på det omkringliggende væv. Dette medfører en væskeophobning i brystet. Brysterne kan blive spændte, hårde og, hos nogle mødre, meget ømme. Dette kaldes fysiologisk brystspænding. Der kan i denne periode hvor mælken løber til, også opstå en let temperaturstigning.

Den fysiologiske brystspænding forveksles af og til, af den nybagte mor, med en overproduktion af mælk, og dette er ikke tilfældet.

Det der føles som en overproduktion er ”blot” en stærkt stigende mælkeproduktion.

Nogle mødre oplever hverken brystspænding eller smerte, men de kan alligevel have en helt normal mælkeproduktion der passer til babys behov.

 

Hvordan kan man så afhjælpe den ubehag og de smerter som den fysiologiske brystspænding kan give?

Der findes ikke en metode til at undgå generne helt. Som regel vil hævelsen og smerterne gå væk af sig selv efter et døgns tid.

Varme omslag kan påvirke mælkeflowet og derved virke lindrende. Hos nogle mødre er det rart med kolde omslag pga. den smertestillende effekt.

Det vigtigste er dog, at din baby bliver lagt til brystet og sutter med en korrekt sutteteknik. Når brystet er meget spændt, så kan det være svært for din baby at få korrekt fat og der kan derfor være en risiko for, at får forkert fat og derved laver sår på brystvorten.

 

Få hjælp fra personalet på hospitalet til at vurdere om din baby sutter korrekt og/eller kontakt sundhedsplejersken/ammekonsulenten når du er kommet hjem.

 

Jeg kan hjælpe dig.


Kærligst

Lone

Ammeliv.dk

22123536